TV-smycke

Igår var det en tråkig dag för den svenska VMtruppen, men en bra dag för mig: Erica hade det rosa halsbandet på sig i SUMO. Men det var sig inte riktigt likt... Tänk vad starka lampor och TVkameror gör!

Jag måste ju tillägga att jag inte haft någon kontakt med Erica utan en stylist, om jag nu skrivit så att det verkat vara Erica som önskat och beställt av mig. Så är det inte.

Jag är så glad och tacksam för varje enskild person som hittar ett smycke att bära och tycka om!
Ha en bra dag! Gå ut i solen och andas lite ren och klar höstluft!


Ordlista 3

Smyckewire = en plastklädd metalltråd. Metalltråden är egentligen flera, tunna metalltrådar. Ju fler, desto mjukare och flexiblare. Jag tror att det högsta antalet är 49(!) st! Följdaktligen mycket starkt och hållbart! Finns i olika tjocklekar och färger.

Nylonlina (eng. nylonwire) =  transparent tråd av nylon (plast). Gör att smycket ligger mycket snyggt och följsamt. Är svagare än wire. Kan ofta användas dubbelt om smycket ska bli lite längre och tyngre. Finns i olika tjocklekar.

Elastisk tråd (eng. elastic wire) = transparent som nylonlinan, fast elastisk. Vanlig tjocklek omkring 0,5 mm i diam.

Vi e svenska fans allihopa

                image48


Det är ju egentligen turkos, men kändes svenskt i dessa dagar. På hänget är det tunt bladsilver och bladguld. Det är trätt på nylonlina med en liten pärla som stopp längst ner på hänget. Sedan är det tillbakaträtt  inuti hänget. I övrigt är det pärlat 2 mm seedbeads av silverfärg, transp guldfärg och transp turkos. Knäppes med lås baktill. Färdigt!

Nu hoppas vi på flera medaljer!!!!


VM i Osaka

Kolla in VM! Förhoppningsvis kommer det turkosa och rosa halsbandet figurera i TV då!
Kom ihåg var ni såg dem först!


 


Fantastiskt och helt underbart!

Jag vet att detta inte har med smycken att göra, men detta är så enastående att jag måste få dela med mig!

  Jag hoppas att   Paul Potts  kan ge lite inspiration om dock av ett annat slag än det jag brukar bjuda på!

Trevlig helg! Själv ska jag ut och segla!

Rosa idag!

Lite rosa inspiration! Ingen färg jag använder själv, men detta är gjort på önskemål av en presumtiv användare som vill ha rosa. Hoppas verkligen att hon gillar det!  Rosenquarts samt rosa lampworkpärlor. I ena änden sitter ett klolås som gör det möjligt att variera sätten att bära det. I andra änden en ring som har ett stort löv, samt två mindre löv och en lampworkpärla satt i en klase. Hela härligheten är uppträdd på nylonlina för följsamhetens skull, MEN dubbel för att klara tyngden. Funderade på smyckewire, men den kändes för stel och oformbar. Ofta ligger ett smycke snyggare trätt på nylonlina, men det är pilligare och det känns mer hållbart med wire.

              image45

              image46

Turkos smyckeset

Dessa flata turkos glaspärlor med gyllene kant är bara sååå fina! Tillsammans med 2 rader seedbeads på 2mm trätt på nylonlina Inte svårt, men tidskrävande och lite pilligt.
                                                                                             En lite somrig känsla dröjer sig kvar! 
                     image43

Det är aningen längre än på bilden, men sitter snyggare på "modellen" så här.

Boktips

Jag tror inte jag har berättat om den här toppenboken förut!
Den heter "Pärlteknik - så skapar du egna smycken " och kommer från Prisma. Det är en bok där jag tror allt finns man kan behöva av teknik och materialtips! Jättefina närbilder och utförliga beskrivningar gör att den känns som en liten pärlbibel!   Att läsa från pärm till pärm eller använda som uppslagsverk.
Som grädde på moset innehåller den ett bildgalleri av de mest fantastiska kreationer som visar vad man kan åstadkomma efter övning!!
Författare Sara Withers & Staphanie Burnham.

Rekommenderas varmt!

Blågrått

Hela världen är blågrå dessa regniga dagar. Men använder man de färgerna i ett smycke så blir det fint!
Detta är 43 cm, gjort av lapis lazuli, grå, runda "shell" och ironstone (gråblank som hematit, icke magnetisk).

                   image42

Pärlor av korall

Förr fiskades koraller från båtar som hade nät hängandes i ett stort, tungt järnkors. Korallens grenar fastnade i nätet och knäcktes av. Numera fiskas de mer effektivt, med båt eller dykare. Bokstavligen rensas platserna där de växer och det börjar bli ont om dem. De växer oerhört långsamt och ett litet  "träd" tar upp mot 250 år!

Koraller finner man utmed kusten från Marocko till Tunisien. Numera kommer mycket från Stilla Havet, särskilt området nära Japan.

Koraller från Stilla Havet är större än de från Medelhavet, så de kan bli större "pärlor". Jag tror att det är från de större korallerna som de använder den berömda vita "märgen" inuti stora stjälkar som i Italien kallas "fiore bianca" eller  "den vita blomman".

De som gör pärlor av koraller specialiserar sig på en variant, en sort, eftersom det krävs stort kunnande av de olika stadierna vid tillverkningen.

Först läggs den råa korallen i saltsyra ett antal minuter för att få bort det förkalkade skalet. Tillverkaren studerar sedan grenen/trädet för att optimera antalet delningar, för att få ut så mycket som möjligt. Efter delning slipas varje del till och poleras i en trumma med vatten och pimpsten.

När så pärlorna är klara träs de upp på sträng och graderas efter färg. Storlek mäts i ner till fjärdedels millimeter! En uppgift som kräver stor skicklighet!

                                                                                            

Äntligen peyote på gång!

Ja, jag vet. Jag har sagt det förut att peyoten har varit på gång, men idag fick jag sitta vid.  ÅH, vilken tid det tar!
Jag vet ännu inte om det blir nåt  "riktigt" eftersom jag övar, men det är pilligt och jätteroligt! De första raderna är svåra, för vänder man till det så blir det inte jämnt. Det är rött!
Bild kommer så snart jag tycker det är färdigt!

Det vore kul om alla ni som är inne skulle vilja kommentera, fråga, rätta mig om jag har fel osv!

Ha en bra dag!

Ordlista 2

Hattpinne (eng. headpin) = metallpinne med platt huvudände, ungefär som en spik, fast tunnare.  Finns i flera metallfärger och olika längder. Används t ex med en stor pärla eller flera små. Den andra änden böjs till en ögla. Denna dekoration hamnar ofta i slutet, eller om det är en kort pinne, som berlock.

Öglepinne (eng. eyepin) = metallpinne med en färdig ögla i ena änden. Finns i flera metallfärger och olika längder. Används som mellanled. När pärlan/pärlorna trätts på böjs även andra änden till en ögla.

Klämpärla/ Wireklämma (eng. crimpbeads) = ca 2 mm. Ser ut som en liten pärla. Finns i flera metallfärger. Är gjord i metall och kläms ihop runt den tråd man använder för att säkra arbetet. Om det är ett avslut och man använder nylonlina rekommenderar jag att knyta en knut som gör att klämpärlan fastnar bra.

Knutgömma (eng. calotte) =  Ser ut som en liten mussla med ögla. Är gjord av metall och finns i flera metallfärger. 
Anänds runtom klämpärlan för att få ett snyggt avslut.
Arbetsordning: sista pärlan, knutgömma, klämpärlan som kläms ihop med tråd inuti, stäng knutgömman. Trä därefter på det lås du valt.
image41 Knutgömma.

6-åringens halsband

Jag bara måste få visa min 6-årings halsband av de nya pumporna, den nya vita i mitten, tillsammans med några andra själv valda silverfolie som matchar!

image40

Pumporna är de som hänger parvis på ömse sidor om mitten. Allt trätt på en läderrem.

Själv är jag också på gång nu! Den nya svarta kedjan i aluminium lockar att hitta på något med!

Fantastiskt!

Ibland känns världen lite mindre - när nya pärlor och annat material skickas från Asien på bara några dagar!
Det är så roligt att packa upp! Denna gången kom nya kedjor, lite grått och lite svart, lite annat smått och gott samt dessa söta små pumpor i glas som verkligen är helt oemotståndliga! Nu ska jag plocka iordning innan jag kan sätta igång med nyskapandet!

                                                                                    image39

Augusti - peridot

Augusti har flera månadsstenar. Peridot är en av dem.
Den användes förr som skydd mot Det Onda Ögat, leversjukdomar samt gallbesvär. Det sas även att om man drömde om peridot var det en förvarning om annalkande fara.
Peridot är mineralnamnet på den bergart som heter olivin.
Färgen är grön i olika nyanser, där olivfärgad kallas olivin, gulgrön kallas krysolit och den flaskgröna för peridot.

Den kallas även för  "the evening emerald" på grund av färgen.

Enligt traditionen bär katolska biskopar en ring med peridot och ametist som en symbol för renhet och moral.

Detta är en sten av ljus och skönhet. Buret i ett halsband sägs den vara ett skydd mot negativa känslor.


 


RSS 2.0