Onyx

Jag glömde ju berätta om onyxen i det svarta halsbandet. Onyx tillhör agatfamiljen och är en vulkanisk glasart och egentligen en beteckning för olika typer av stenar. Ofta är de skiktade tex svart med vita strimmor. Sardonyx är brun med vitt.

Dessutom vill jag tillägga att för den som bloggar har det kommit en bra tjänst som pingar åt dig! Detta är bara jättebra! Tjänsten heter RSS-Ping. 

Osymmetriskt är kul!

image21

Det här gjorde jag osymmetriskt eftersom jag gillar "det som stör ögat". Något som gör att man hajjar till. Det är helt i svart och den grövsta länken är onyxchips, eller kross som en del säger. Den nedersta är 2 mm seedbeads
med en glaskvadrat, och den översta länken är glasstavar med 2 mm seedbead mellan varje+ 3 glaskuber.
Just det här med att leka med symmetri/osymmetri är så enkelt när man vill få effekt på smycket.  Det är dock lite svårare att få den visuella effekten på örhängen eller armband eftersom den synliga "ytan" är mindre. Det finns inte så mycket utrymme att spela på där.

Magnetiska pärlor

som är facettslipade är jag inte glad i. Det är inte färgen, för den gråmetallic är jättefin. Inte formen heller, men hur de används, sättas i regelbundna mönster istället för lås... Det känns ... tråkigt... på nåt vis! Kan inte förklara det egentligen. Det spelar ingen roll om andra har dem, men jag använder dem INTE!

Är det våren?

Som gör att jag är helt mosig och orkeslös i kroppen? Jag har nog drabbats av vårtröttheten... Tack och lov är i alla fall huvudet lika fullt av idéer som någonsin! Det gäller bara att få dem genom armarna och ut i händerna! Jag tänker göra nåt som är snyggt på baksidan också, eller nåt som är öppet fram, lite stelt i flera rader, å så har jag en "beställning" som ska sändas till Sthlm. Så mycket att göra å så litet tid!

Beställaren

av det gröna halsbandet jag skrev om igår gillar det tackochlov!

En pärla ...

...är en pärla är en pärla...? Är det så? Nej, de "talar" till en! Hur kommer det sig annars att man väljer just DEN eller DEN när man ska sätta igång? Pärlorna man väljer säger en nåt annars skulle de inte bli använda.

Grönt är skönt!

Min vilda gröna idé funkade! Hoppas bara att beställaren gillar det!
image20

I själva halsbandet är de gröna till vänster snäckskal med 2 mm seedbead mellan varje. Det vita är glaschips. 
Blomman är gjord så här:
* På smyckewire träddes 5 löv/droppformade transparenta pärlor. Smyckewiren drogs åt och jag fäste på baksidan med klämpärla. På lite wire träddes några seedbeads i olika färger och storlekar och fästes genom en droppformad transp.
* Varje blad gjordes med en bit metallwire som jag gjorde ögla av och fäste på baksidan av blomman. Det enda som skiljer de två bladen åt är längden på metallwiren.
* Örhängena fick bli som knoppar; en droppe och ett grönt blad.  Tillverkades på samma sätt som bladfästenai halsbandet. Det var det! Fantastiskt när en idé funkar! Jag blir så himla glad!
 

Röda smycken...

...som en väninna förhoppningsvis vill ha på fest i helgen! En 3-radig choker i 2 och 4 mm seedbeads, samt chips i olika röda nyanser och tunna glastuber. I mitten en silverfoliepärla. I halsbandet sitter det ett par 3-hålade avdelare med jämna mellanrumför stadga, samt att allt är trätt på smyckewire.  Jag trädde först allt på nylonlina för att det ligger följsamt och fint, men det blev sladdrigt så jag fick trä om... Hon har inte sett det ännu...
image19

Nu ska jag göra ett grönt halsband till en tjej som har grön klänning. Det kommer att bli något mycket annorlunda mot vad jag har gjort förut. Hoppas bara att jag lyckas. Ibland är det svårt med idéer man får, man vet inte om de går att förverkliga! Men jag måste iallafall prova!

Teknik...

är fantastisk så länge den fungerar...! Har inte använt datorn på över ett dygn pga nätverksfel...! Nu åtgärdat tackochlov! Dagens bild är ett armband i resår och guldfärgade snäckbumlingar tillsammans med 2 blå silverfoliepärlor och 2 blårandiga av vaxad bomull! Ganska maffigt blev det! Passar till sommarens jeans och en rutig skjorta tex.  De små blå emellan är seedbeads.

image18

Tänka vad struktur och utseende kan ändra sig mycket pga av vilka pärlor man använder. Allt sitter ju fortfarande på rad!

När jag började pärla...

...gick jag i affärer och plockade pärlor som man plockar smågodis! Det är lika svårt att välja och de har lika härliga färger och former! Skillnaden är att dessa varar längre! Jag kan även sitta och titta på dem, lägga ihop olika kombinationer och har ibland oerhört svårt att välja vilka jag ska använda. En del har man bara några ex av och då blir det svårt att skiljas från dem... Tänk om jag imorgon hade kunnat göra något annat, finare med just DEN pärlan...?

Lampwork...

...skrev jag om igår. Dessa pärlor har en mångårig historia. Namnet, lampwork, kommer från den oljelampa, som i början användes för att smälta glaset. Pärlorna är handgjorda. Glasstavar som smältes och formas över en stål/metallpinne. Ovanpå dekoreras med ränder, prickar eller blommor i glas. De är så vackra och ingen är exakt som den andra! Passar väl bra i dagens samhälle där allt ska vara unikt och speciellt! Och ibland är det ändå så likformigt...

image17
Armbandet kommer från en svensk sajt där en tjej gör sina egna, helt underbara lampworkpärlor! Där kan man även läsa utförligt om tekniken.

Nya pärlor...

...är på väg till mig! Det är som julafton när de kommer, även om jag betalar med "surt förvärvade slantar".
I den här beställningen har jag skickat efter nya lås, lampwork, bl a  i form av röd chili (så härligt het! ),  och pärlnålar ifall jag kommer igång med att prova peyote... Det verkar spännande, men än så länge trär jag på rad...

Svensk smyckekonst...

...från jugend till postmodernism. Heter en bok av Anne-Marie Ericsson, ICA bokförlag.
I den står det massor om hur duktiga svenskar är, även internationellt sett. Det är trevlig läsning och där man kan få många bra nya idéer.  En av mina favoriter när det gällersilversmycken är Torun Bülow-Hübe! Hennes smycken är i sanning rent fantastiska! En del av dem ser ut som de svävar!

http://www.scandinaviandesign.com/torun/panora/index.htm

Här kan man läsa mer om henne och se bilder.

Smycketråd...

  • ...är bara ett av alla de material man kan använda när man gör smycken. Smycketråd kan t.ex. vara koppartråd infärgad i olika färger. Den finns även i olika tjocklekar, som då lämpar sig för olika användning. Tjocklek från ca 0,3 mm till drygt 1 mm. Tråden går att böja hur som helst, där sätter endast fantasin gränser. Tången med runda ändar är bra till detta.
  • Smyckewire är en plastklädd metalltråd, också den i lite olika tjocklekar, i liknande dimensioner som tråden. Den är dessutom lite speciell eftersom metalltråden består av ett skiftande antal tunna metalltrådar. Ju fler tunna metalltrådar desto mer flexibel och "mjuk" brukar smyckewiren kännas. Är den för hård bildas fula veck och är inte lika följsam. Jag har nyligen börjat använda smyckewire själv, efter att ha varit nylonlina trogen under flera år. Wire är mycket lättarbetad vid avslut. Den håller ju mycket bra för smycken som har stora pärlor och har tyngd i sig.
  • Nylonlina och fiskelina går också utmärkt att använda. Personligen gillar jag den för smycken som har små pärlor och är korta och lätta. Nylonlina ligger följsamt och fint mot kroppen! Gillar man nylonlina går den ju alltid att ha dubbel om man är orolig för att den ska gnagas av. Jag har hört att fiskelina gnags av av sötvattenpärlor, men har inte råkat ut för det själv.

Verktyg...

...som behövs för att göra smycken är inte många. Inte dyra heller! Det finns naturligtvis de som kostar
mer av bra kvalité, men om man är nybörjare kan man köpa helt OK på t.ex. Biltema.
Jag använder 4 olika tänger, där två av dem (klämtången) är varianter på samma:

 * En avbitartång behövs för att knipsa av smyckewire, nylonlina, hattpinnar och annat som en sax inte klarar.
 * En rundtång (ändarna är rundformade, som långsmala koner) som böjer till öglor.
 * En klämtång, finns med räfflor och med slät insida. Denna tång används för att klämma ihop t.ex.      klämpärlor och slutfinish på öglor m.m. Räfflad insida kan ge märken när man klämmer ihop, men kan ibland ge bättre tag.

Dessutom använder jag en "pärlstopp"! Den är väl inget egentligt verktyg, men helt oumbärlig! Det är en spiral av metalltråd som man fäster smyckeprojektet i under tiden man jobbar med det. Vilket betyder att man slipper tappa pärlor, man kan lämna och gå ifrån utan nån risk.


                                                                    image16
Bilden kommer från Beadstoppers sajt.

Dagens armband...

... blev i limegrönt med berlocker. En beställning faktiskt! Ju mer jag läser i de amerikanska pärlmagasinen och får nya idéer, desto oftare kommer jag på mig själv att göra dubbla loopar runt om en hattpinne eller öglepinne när man ska länka en berlock till ett smycke. Istället för att bara rundvika och knipsa av. Det blir ju mycket snyggare, ser mer arbetat ut. Och det är det ju! För det tar ju längre tid och sliter mer på fingertopparna...!

image15


Undrar vad jag ska göra åt att bilderna blir så suddiga... det är ju inte meningen. Pga den mörka bakgrunden ser dessutom armbandet olivgrönt ut! Bah! Jag lovar bättra mig!


SeedBeads...

...kan även kallas rocaille. Det finns nog fler namn på dem, men kanske ingen svensk benämning. Det kunde vara trevligt; fröpärlor låter ganska rart, tycker jag! Men då kanske ingen vet vad man menar... De kan vara rundade eller i "two cut" vilket innebär att de i så fall är kantigt skurna,vass kant eller hur det ska beskrivas. Bilderna visar båda varianterna. Det roliga är att ju högre siffra, desto mindre pärla, tex 12/0 är mindre än tex 9/0. De kan även mätas i millimeter, ofta 2 mm och 4 mm.  De små används ofta i pärlbroderi och de som stickar så fina handledsvärmare broderar också med den lilla pärlan.

image13                image14
Dessutom: genomskinlig kallas transparent (även olika färger), då kan den ha en silvrig kärna också, eller inte. Samt heltäckande som kallas opaque.

Pärltidningen...

...har kommit! Ett specialnummer med 54 nya  "projekt" under 1 timmas arbetstid! Uppdelat i tre kategorier:
snabbt: under 60 min, snabbare: under 30 min och snabbast: under 15 min!  Jag har bara hunnit glutta lite i den, men den heter "Bead style special issue" 54 all new stringing project under 1 hour.
Hur ska jag kunna välja?!

Dagens pärla

Tibetan dZi
Uttalas dzee. Denna pärla är historisk etsad agat från Tibet. Ålder okänd, men är känd för att skydda sin bärare.
Formen är oftast en avsmalnande cylinder i mörk agat, etsad i geometriskt mönster bestående  av "ögon" för att bekämpa/neutralisera "det onda ögat" i udda antal samt linjer.
Här kan du läsa mer! Finns på bibliotek.
Källa: " Beads" An exploration of bead traditions around the world av Janet Coles and Robert Budwig

image12Dessa tecken ger bäraren ett långt och lyckligt äktenskap.
                           Samt att man kan åstadkomma vad som helst.

Min nya ide'

Eller en av dem iaf! Att blanda material, dvs som här ta hälften kedja och hälften pärlor är nytt, eller hur?
Kom ihåg var det fanns först!

image11

Halsbanden är ca 1 m långa, utan lås. Bara att trä på sig! Det funkar även att vika det dubbelt och trä hänget genom öglan. Det röda är olika röda och transp glaspärlor och det svarta är onyx, en halvädelsten.

Armband...

image10


...med bara metallpärlor och en större silverfoliepärla i mitten. Längden kan inte justeras eftersom det är stavlås på. De här är jättelätta att göra - trä pärlor på rad kan vem som! Det är ju skillnaden i form och struktur på metallpärlorna som gör hela smycket! Mellan varje metallpärla sitter det en 2mm seedbead/rocaille i samma färg som mittpärlan för lite mer färg i smycket! Enkelt att göra och MYCKET användbart! Gör nu! Det ovala som syns vid låsringen är mitt signum: en oval i läder med mitt namn påstämplat!

Nu blir det natt...

...eftersom jag är så trött! Jag kom nyss hem från smyckevisningen som jag är jättenöjd med! Hoppas verkligen att mina kunder är det oxå!
Undrar varför så många som pysslar med att göra egna smycken måste använda engelska uttryck på tex tillbehör? Vissa kan ju inte översättas, men de som man kan ge svenska namn, som tex toggle clasp:

toggle = avlång knapp, pinne för agraffknäppning på duffel, clasp = lås. ( Enligt Norstedts stora engelsk-svenska ordbok, tryckår 1993) Är det okunskap eller  lathet som gör att en del säger togglelås = halva ordet översatt???
Jag tycker det kan heta stavlås eftersom man har en pinne/stav som träs igenom en ring, hjärta, blomma eller annan sluten form. Finns säkert fler skojiga exempel! Tur att man kan vara bra på att göra smycken ändå!


Fler örhängen...

...blev det! Jag har suttit hela dagen inför en smyckevisning ikväll. Hoppas de räcker, jag har fler än de på bild tack å lov.

image9

Jag ber om ursäkt för att denna bild blev suddig, men jag ville visa stjärnorna till vänster med pärlhatt  och tunna kedjelänkar under, som ett stjärnfall!
Thats that!


Örhängen...

...blev det! En hel hög och dessa är bara ett axplock!

image8


De två paren längst till vänster är gjorda med en kedja och en tvärgående öglepinne fästad i båda ändarna mot kedjan med olika pärlor på. Silverhängen (en shellbead) på paret 2:a från vänster sitter i en hattpinne och 2mm seedbeads på ömse sidor. Sen hänger 3 par i svart, de runda har en svart kärna med 925silvertrådar (som julgransglitter) runtom.

Det första svarta paret har jag gjort så här:

  • 3 st 2cmkedjor fästes i en öglepinnes ögla, trä en pärlhatt över så öglan döljs.
  • Sedan den stora glaspärlan och avsluta med 3 st 2mm seedbeads.
  • Gör en ögla och stäng den i örkrokens ögla. Klart! Visst blev det bra!

De svarta intill är likadan rund glaspärla med silvertråd och de intill är en facettslipad med pärlhatt på ömse sidor. De röda är en cylindervariant med silvertråda och röd kärna och fästade med grövre kedjelänk. 
Nu har jag ett helt gäng till som jag ska göra klart för ide'erna bara sprutade i går kväll, satt uppe till nästan halvett inatt och det ångade nästan om mig så många ide'er har jag! Till verket!


Det har gått 2 dagar sedan...

...jag skrev senast! Helgen har varit helst fullspäckad och jag har inte suttit vid datorn en enda minut, men nu så!Vädret har ju dessutom varit otroligt underbart och härligt! Jag har träffat ett antal människor som ville köpa mina smycken och det gör mig så himla glad! Det gör mig så stolt när någon hittar något bland mina smycken som blir omtyckt! För det är ju trots allt så att bara för att jag har smyckeidee'er så betyder det inte med automatik att någon annan gillar det jag gör! Men det är väl som med kärleken; någonstans finns någon för någon... Dvs någonstans finns någon som gillar ett/flera av mina smycken! Jippie! Fadäs med mina bilder blev det ju sist oxå, men här är
de iaf!

                     

Nu ska jag prova några nya varianter av örhängen som jag lärt mig via tidningen Bead & Button; specialnumret från mars -07 som kallas Beading basics/ Essential Techniques. Det följde tom med en DVD med hur många små infofilmer som helst! Blir det bra lägger jag ut bilder på dem imorgon!

Färdig!

Äntligen blev jag klar med smyckena som ska skickas,3 halsband, här är bild på ett av dem. Två rader i gråskala, med shell, seedbeads och ironstone i oregelbundet  "mönster". De andra två är i svart och rött.
Ett armband har det också blivit! Det gjort i howlite (vitt med grå marmoreringar), samt röda hjärtan och metallpärlor och berlocker, också hjärtformade.
Man får otrolig lust och inspiration när vädret är så underbart och varmt och fåglarna kvittrar! Det är kul ibörjan, men när de börjar låta runt 5 är det inte lika kul! Det slutar efter midsommar när ungarna flugit ur boet, sägs det! Tack för det!

Tidsproblem

Mitt största problem är inte att få nya kreativa ide'er till smycken. Nej, det är tiden! Hur ska jag hinna göra alla mina ide'er innan jag glömmer bort dem? Det vore bra med en Lennart Nilssonkamera (visst heter han väl så som tagit kort på bla alla bebisar i magar?). Med en kamera kunde jag ta kort inuti huvudet så fort ide'erna dök upp och sen kunde jag använda bilderna som mönster vid själva tillverkningen! Så himla fiffigt!

Håhå jaja

Jag kom visst aldrig från datorn, fastän pärlorna borde suttit i rader nu och packats och sänts iväg...
Skäms på mig för att jag surfade runt istället... Tillbaks till pälandet NU!

Snart kommer mina fina tidningar!

Det är märkligt att en del (dvs jag) ska ha så himla lång startsträcka! Men nu har jag kommit hit.
Var hos Pressbyrån vid Huskvarna station/Folkets park och beställde amerikanska Bead Style och Bead & Button. Tack snälla Susanne för att du tar hem de tidningarna! Det är inte klokt vad de är låångt före oss svenskar när det kommer till mycket, men även pärlandet! Å jag får ofta höra att detta är en övergående trend. Skulle inte tro det! Människan har smyckat sig i alla livets tider, och inte slutar vi med det NU, när vi dessutom kan tillverka blingblinget själva!? Det är ju så roligt! Jag brukar säga att jag behöver en "Skalman"-klocka som skulle ringa och tala om när jag ska äta och sova...
Nu måste jag fortsätta pärlandet, eftersom jag ska skicka iväg några smycken till påseende...

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0