Pärlor av korall

Förr fiskades koraller från båtar som hade nät hängandes i ett stort, tungt järnkors. Korallens grenar fastnade i nätet och knäcktes av. Numera fiskas de mer effektivt, med båt eller dykare. Bokstavligen rensas platserna där de växer och det börjar bli ont om dem. De växer oerhört långsamt och ett litet  "träd" tar upp mot 250 år!

Koraller finner man utmed kusten från Marocko till Tunisien. Numera kommer mycket från Stilla Havet, särskilt området nära Japan.

Koraller från Stilla Havet är större än de från Medelhavet, så de kan bli större "pärlor". Jag tror att det är från de större korallerna som de använder den berömda vita "märgen" inuti stora stjälkar som i Italien kallas "fiore bianca" eller  "den vita blomman".

De som gör pärlor av koraller specialiserar sig på en variant, en sort, eftersom det krävs stort kunnande av de olika stadierna vid tillverkningen.

Först läggs den råa korallen i saltsyra ett antal minuter för att få bort det förkalkade skalet. Tillverkaren studerar sedan grenen/trädet för att optimera antalet delningar, för att få ut så mycket som möjligt. Efter delning slipas varje del till och poleras i en trumma med vatten och pimpsten.

När så pärlorna är klara träs de upp på sträng och graderas efter färg. Storlek mäts i ner till fjärdedels millimeter! En uppgift som kräver stor skicklighet!

                                                                                            

Kommentarer
Postat av: Anonym

Vilken koll du hade på det här med pärlor ;) Det är synd att vi förstör våra hav... :(

2007-08-14 @ 17:12:10
URL: http://kaffemedmjoelk.blogspot.com
Postat av: Linda

Hej hittade din sida av en slump Och blev jäte glad. Den är sååå fin och så fick jag se detta om Korallpärlor och då blev jag lite ledsen.
Skulle vilja be dig lägga till att korall pärlor inte ska köpas eftersom den röda korallen de görs av är utrotningshotad.

I övrig tack för mycket trevlig läsning.
Linda

2007-11-17 @ 21:31:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0